Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Edinilecek mülkün seçimi ve satıcı firma ile fiyat üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından, alıcı ile satıcı arasında satış bedeli, ödeme ve teslim koşulları ile gayrimenkulün özelliklerini içeren bir satış sözleşmesi imzalanır.

KKTC vatandaşı olmayanların Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul satın alabilmeleri için KKTC Devletinden “Gayrimenkul Alım İzni” almaları gerekmektedir. Bu prosedürün tamamlanması 3-6 ay sürer.

 

K.K.T.C. ‘de gayrimenkul fiyatları, Türkiye ve Avrupa ülkelerine kıyasla yatırımcılarına çok büyük avantajlar sunmaktadır. Politik değişimlere paralel olarak emlak fiyatları faiz oranlarından daha hızlı yükseldiği için bu en karlı yatırım stratejisidir. Aynı zamanda yatırımınız döviz (İngiliz Sterlini, Euro, Dolar ) bazında kira getirisi sağlaması ve yatırım yaptığınız mülkün amortisman süresinin 8-12 yılda geri dönüş sağlaması mümkündür. Nereden ev alırsanız alın, havalimanına, muhteşem kumsallara, çam ormanlarına ve limanlara çok güzel bir ortamda maksimum 35 dakikada ulaşabilirsiniz. Hoşgörülü, yardımsever ve anlayışlı insanlarla çevrili olacaksınız.

Satın alınan gayrimenkulün “Tapu Devir Bedeli” alıcı tarafından ödenmelidir. Bir tapu devri yapıldığında, Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesi, Tapu Devir Harcı alır. İndirimli satın alınan gayrimenkulün satış bedelinin %3’ü kadar devir ücreti alıcının ilk gayrimenkul olması halinde ödenir.

Bu oran, daha önce indirimden yararlanan herkes için %6’dır.

Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj Vergisi de ödenmelidir. Alıcı, gayrimenkulün satış bedelinin %5’ini KDV olarak ödemekle yükümlüdür.

Satıcı, stopaj vergisini vergi dairesine ödemekle yükümlüdür. Bu oran, kâr amacı gütmeyen (sahibinin sahip olduğu) satıcılar için yüzde 3,5 iken, kâr amacı gütmeyen (yüklenici) satıcılar için yüzde 4’tür.

Sözleşmenin imzalanmasını müteakip, Sözleşme Bedelinin yüzde 0,5’i olan Damga Ücreti, sözleşmenin imzalanmasını müteakip 21 gün içinde Vergi Dairesine ödenmelidir. Bu nedenle, sözleşme finansal olarak meşru hale gelir.

Satış Sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 21 gün içinde Tapu Müdürlüğü’ne de tescil ettirilmelidir.

Alıcı, satılan gayrimenkulün hiçbir şekilde üçüncü kişilerin tasarrufunda olmayacağını belirterek sözleşmeyi Tapu Müdürlüğü’ne tescil ettirir ve mülkiyet hakkı yasal hale gelir.

Ek olarak Vergi Dairesi’nden alınan damgalı sözleşmenin bir fotokopisi gereklidir.

 

Gayrimenkul satın alırken sadece alıcının kimliği veya pasaportu gereklidir.

Kuzey Kıbrıs’ta üç çeşit gayrimenkul vardır;

TÜRK KOÇAN : 1974’ten önce Kıbrıslı Türklerin veya yabancı uyrukluların sahip olduğu ev, mülk ve işyerlerine verilen addır.

EŞDEĞER KOÇAN: 1974 yılında Güney Kıbrıs’taki evlerini terk etmek zorunda kalan ve Kuzey Kıbrıs’a yerleşen Kıbrıslı Türklere, Kıbrıs Rum Kesimi’nde bıraktıkları evleri karşılığında KKTC devleti tarafından Rum tarafında bıraktıkları evlerinin eşdeğeri gayrimenkul verildi. “Eşit” gayrimenkul satın alan Kıbrıslı Türkler, adanın Rum kesimindeki topraklarından vazgeçtiklerini ve KKTC devletinden “eşdeğer” gayrimenkullerinin tapusunu aldıklarını iddia eden belgeler imzaladılar. Muadili gayrimenkuller güvenli kabul edilmekte olup, her türlü alım ve satım yapılabilmektedir.

TAHSİS KOÇAN: KKTC vatandaşlarına veya 1974’ten sonra Türkiye’den göç edenlere KKTC devletinin askeri zaferine ödül olarak verilen, ülkeye yerleşmelerine ve hayatlarını sürdürmelerine olanak sağlayan gayrimenkul taslaklarıdır. Bu tapular KKTC hükümeti tarafından garanti edilmektedir ve sahipleri gayrimenkulün tam mülkiyetine sahiptir.

Kuzey Kıbrıs’ta arazi ve arsa alanı ölçmek için dönüm, evlek, fit (foot) ve metre birimleri kullanılmaktadır.

1 Dönüm = 4 evlek

1 dönüm = 1.338 m2

1 Dönüm = 14.400 ft2

1 Evlek = 334.5 m2

1 Evlek = 3600 ft2

1 m2 = 10,76 ft2

Evet yapabilirler. Türkiye İş Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Kuzey Kıbrıs’taki Türk şube bankalarından bazılarıdır.

Kıbrıs Vakıflar Bankası kamu bankası iken, özel sermayeli bankalar arasında Akfinans Bank, AlBank, Asbank, Capital Bank, Creditwest Bank, Kıbrıs Faysal İslam Bankası, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, Limasol Türk Kooperatif Bankası, Yakın Doğu Bankası, Nova Bank, Universal Bank, İktisat Bankası ve Şeker Bank bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul sahibi olmak size orada yaşama hakkı vermez, ancak oturma hakkını elde etmek istiyorsanız size bir avantaj sağlar. Gayrimenkul sahibi, yasal bir sorunu olmayan ve gelirlerini doğrulayabilen yabancı uyruklular için bir yıllık, iki yıllık ve sınırsız oturma izni almaları standart bir prosedürdür. Belirli zamanlarda oturum açmaları gerekmez.

Ekibimiz ile iletişime geçerek bütçeniz doğrultusunda belirlediğiniz bölgedeki projeler için 2 gece 3 günlük yatırım turuna katılabilirsiniz.

Compare listings

Karşılaştırmak